joi, 6 decembrie 2012

Fii un fulg de nea

Ţi-e frică. Te uiţi în spate, nue nimeni şi touşi..fugi! Unde fugi? Eşti minţit, te uiţi în faţă, e multă lume, faci un pas iar ea se îndepărtează, încerci să o prinzi, degeaba, ea se tot duce, e de neatins. Te opreşti. Nu şti ce să faci. Brusc, începi să tremuri. Brusc, începi să plângi. Te întrebi de ce? Începi să te urăşti pentru că te-ai lăsat călcat în picioare de oameni ai căror paşi sunt co
ntrolaşi de alşi, te urăşti pentru că te-ai dat bătut, pentru că n-ai fpcut nimic ca să-ţi fie bine. Urăşti că şi-ai oferit viaţa celorlalţi, că ai trăit doar pentru ca ceilalţi să aibă nevoie de tine, ai trăit pentru şi doar pentru alţii. Nimeni nu te înţelege, nimeni nu înţelege cum nu poate exista un strop de egoism în tine. Aşa crezi tu! Ai să fi surprins când vei afla numărul persoanelor ca tine şi totuşi, diferiţi.
Şi trăieşti cu ideea că nu mai poţi înaina, că vei rămâne aici, într-o mare pe care oamenii văd, dar le efrică să se apropie pentru că e periculos. Aşa e, să iubeşti, e periculos, să tânjeşti după ochii altora, e periculos. E periculos să-ţi învingi friciile, e periculos pentru că poţi să te înneci şi nici măcar în fundl mării nu te vor mai găsi.
Încerci să găseşti o asemănare între tine şi o persoană, degeaba, între tine şi un animal, degeaba, între tine şi orice..şi o găseşti pânpă la urmă.
Eu am găsit-o şi nu cred că, în momentul de faşă, nimic nu seamănă mai mult cu mine. E vorba despre fulgii de nea. Nu înţelegi? Ei bine, te ajut eu. Când se apropie luna decembrie şti că e nevoie de ceva, că ceva lipseşte, e ca atunci când ai nevoie de ceva de la mine. Şi începe să ningă, eu te ajut, sunt acolo în fiecare minut din zi şi noapte şi mă las călcată de tine. Apoi, îţi dai seama că a nins prea mult, peste puţin timp începi să înjuri că nu se mai topeşte şi te deprimă fiecare fulg care cade. E precum te deprimă faptul că eu nu am plecat şi nu şti exact când o să scapi de mine.
Fulgii de nea sunt precum sunt eu, cum sunt oamenii slabi. Ei cad şi cad în continuare şi se dau bătuţi, nu se mai ridică, unii se topesc, oamenii se duc, stopându-şi mai repede suferinţa..alţii aşteaptă, speră că cineva o să-i ridice. Şi unii au noroc, sunt făcuşi bulgări împreună pentru ca mai târziu să fie aruncaţi dintr-o parte în alta.
Unii au şi mai mult noroc, sunt luaţi în palmă de oameni buni şi chiar dacă se topesc, mor fericiţi, pentru că sunt împreună, pentru că mai este o şansă pentru toţi.
Cineva, te va salva, te va ridica şi nu te va mai lăsa să cazi vreodată. Şi dacă se întâmplă să cazi, va cădea cu tine..








Voşloban Bianca

joi, 11 octombrie 2012

vineri, 5 octombrie 2012

Guillaume Musso - Ce aș fi eu fără tine






Romanele lui Guillaume Musso s-au tradus in peste treizeci de tari si s-au vandut in peste cinci milioane de exemplare

Inima lui Gabrielle este sfasiata intre doua feluri de iubire. Cea pentru tatal ei si cea pentru primul barbat de care s-a indragostit. Primul este un politist pasionat de meseria lui, celalalt este un hot celebru. Insa amandoi au disparut cu cincisprezece ani in urma. Intr-o buna zi, la aceeasi ora, tatal ratacitor si iubitul ramas pe un alt continent reapar, in chip straniu, in viata ei. Curand, Gabrielle isi da seama ca cei doi sunt prinsi intr-o cursa mortala. Destinele lor nu pot fi separate. Pe cine sa salveze si pe cine sa piarda?

,,Guillaume Musso este un alchimist al succesului. Ce-as fi eu fara tine? este, in acelasi timp, o poveste de iubire pasionala, un excelent scenariu de film politist, o calatorie fantastica si un roman initiatic.”
                                                                                                      Le Figaro Littéraire

,,Un roman fenomenal, despre destine incrucisate si iubiri condamnate, cu personaje fermecator de umane.”
                                                                                                                          France Soir

marți, 5 iunie 2012


Ştie cineva ce este iubirea adevărată? O întrebare care îmi vine adesea în minte, însă nu ştiu cui să o adresez. Mi se pare ceva atât de greu. Să şti ce este iubirea adevărată! Este ca şi cum ai şti cum s-au creat marile piramide ale Egiptului. Există atâtea mituri despre iubire încât nu le poţi număra. Există mituri pentru că iubirea nu se manifestă într-un singur mod. Iubirea, de obicei, apare brusc şi răscoleşte în sufletul ghinionistului. Spun ghinionist pentru că cel în care a intrat sentimentul de iubire va trece printr-o perioadă de aşezare în ordine a tuturor gândurilor şi a ideilor. Oare să o iubesc sau să nu o fac? Oare e bine ce fac sau nu e bine? Acest gen de întrebări apar în sufletul iubăreţului.
Doar un sfat vreau să îi dau: „Fă-o! Iubeşte şi nu vei regreta!”

duminică, 15 aprilie 2012

Hristos a Înviat!


Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzească sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţă, iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi.
SĂRBĂTORI FERICITE ŞI LINIŞTITE!


marți, 6 martie 2012

Ion Minulescu - Romanta Raspunsului Mut

Ce vad!…
E-adevarat?…
Tu esti?…
Cum?…
N-ai murit?…
Tot mai traiesti?…
Pendula care te-ai oprit din mers,
Încerci acum sa mergi în sens invers?…

Hai!… Spune-mi…
Spune-mi tot ce stii…
Sa-mi spui chiar si minciuni,
Sa-mi spui
Ce n-ai spus nimanui -
Nici celor morti,
Nici celor vii …

Ce victime ai mai facut
Din clipa-n care urma ti-am pierdut?…
Ce vrajitoare te-a trecut prin foc
Si-a reusit sa-ti puna inima la loc?…
Si care-anume sfânt din calendar
Te-a sfatuit sa te-ntâlnesti cu mine iar?…

De ce zâmbesti?
E-adevarat?…
Te-ai razgândit?…
Ne-am împacat?…
Iar ne iubim?…
Sau, poate, si-azi ne regasim
Aceiasi vechi dusmani?…
Dar tu mai stii dupa câti ani?…

Eu te-am iertat de mult!…
Dar tu?…
Raspunde-mi “Da”…
Raspunde-mi “Nu” -
Totuna mi-e!…
Stii tu de ce -
La tine “Nu” si “Da” nu sunt
Decât aceleasi vorbe-n vânt!…

De ce te temi?…
De ce-ti ascunzi
În palme ochii tai rotunzi?…
De ce-ti aprinzi ca un semnal
De foc bengal
Obrajii tai de portelan
Si inima de Caliban?…

Raspunde-mi!…
Vreau sa stiu si eu,
De ce-ai venit?…
De dragul meu?
Sau, poate, n-ai venit decât
Sa-mi torni, ca si-n trecut, pe gât
Un paharel de coniac,
Ca eu sa tac,
Iar tu sa tipi
Si sa dispari, apoi, suspect,
Cu voluptatea unei bombe de efect!…

Ce zici?
Asa e c-am ghicit
De ce-ai venit?…
De ce te-ncrunti si nu-mi raspunzi?…
Ce nou secret îmi mai ascunzi?…
De ce scrâsnesti din dinti
Si taci?…
Hai!… Spune-mi, ce-ai de gând sa faci?
Deschide-ti gura - mii de draci! -
Si lasa-ma sa-ti mai sarut…
Nu gura…
Ci raspunsul mut!…


joi, 1 martie 2012

Iubirea unui abstract

Vai, ce frumos e sa iubesti un domeniu, un … o … ceva, ceva abstract, sa stii ca-ti place si ca el tine la tine, pentru ca el te bucura, te face bun. Si sa ai un tovaras iubit langa tine, in zilele cu soare, pe care-l iubesti din tot sufletul, il alinti … un prieten. Asta e ce caut, Si sa-ti faci tovarasul mai bun, sa-l inveti si sa te invete. Un prieten adevarat pe care sa-l simti. Cu forta mea, vointa mea, de-ai stii! Si sa stam prietene, seara, singuri, noi doi, intr-o camera luminata de jarul sobei, iar noi sa ne vorbim, doar noi doi, in pustietate si liniste … sa ne desavarsim in cel mai bun mod. In liniste, dragalasenie, origibnalitate, doar noi doi, cei adevarati, ne vom implini, vom vorbi.

Dar unde esti tu prieten drag? De ce nu-mi sari in ochi? De ce nu ma strigi? Cauta-ma! Eu te caut de-asemenea, hai sa ne gasim, prieten drag …

VOI! Ce stiti ce vreti! Gasiti in domeniul vostru un motiv in plus de-a fi fericiti in viata. Acum stiti cum se simte un nestiutor ... Va cer sa fiti fericiti ca aveti domeniul. Va indemn sa-l iubiti ... Daca nu intelegeti, va inteleg.

marți, 28 februarie 2012

Tema: Puterea Generatiilor


Ca urmare a propunerii mele, RoseGirl a venit cu tema care urmeaza.
Va voi ruga sa raspundeti prin EDITAREA postului. Poate reusim sa-i punem un slidebar (astfel incat sa nu fie ditamai postul).

Vad ca nimeni nu propune nicio tema si eu as avea o idee. Ce parere aveti despre generatia noastra? Ce poate ea sa faca pentru a schimba viitorul intr-unul mai bun din toate punctele de vedere, si daca este capabila de asta? Daca da, ce credeti totusi ca ne opreste? De ce majoritatea ne lasam prada nepasarii, sau discutam, dezbatem toate problemele si ne oprim aici, fara sa gasim, defapt sa cautam, solutia? Exista o solutie?

Razvan:
Hm ... solutie exista, bineinteles. Mai greu cred eu e sa dai de ea. Totusi am o intrebare, ce puncte te deranjeaza in situatia actuala a "lumii"?

Alin:
Nu ai cum să faci pe cineva să fie mai bun, părerea mea. Toată lumea se bazează pe anturajele prietenilor, anturajele celor care sunt mai puternici decât noi, care au putere mai mare. Noi suntem doar nişte pioni, puşi pe o tablă de şah, şi uitaţi de lume. Noi, în primul rând, trebuie să ne depăşim propriul nostru statut de pion. Trebuie să ieşim din acest joc şi trebuie să fim noi mai buni. Tot ce putem face, ce poate face toată lumea, este faptul de a fi mai bun. Toate lucrurile mari, încep dintr-un lucru mărunt, poate nesemnificativ. Asta este propunerea mea. Pentru a schimba o lume, trebuie să ne schimbăm pe noi înşine.

Razvan:

Alin ... ma bucur c-avem niste idei comune.
Ce-i drept ... ajuti societatea fiind tu primul unul bun ... urmand sa influentezi societatea (aici nu e pic de egoism. Eu nu pot fi dragut cu ADEVARAT cand sunt depresiv, nemultumit). Cum devenim mai buni? ... Facand ce-ti place! Exact. Alt subiect atat de adorat de mine. Nu stiti starea aceea cand te trezesti cu ochii semi-inchisi, dupa ore de citit, in care totul e atat de frumos, de echilibrat, de dulce, de SIMPLU! Aceea e bunatatea oameni buni. "N-ai omora nici macar o musca". Esti fericit de viata. Cartea e pentru mine o sursa de bunatate dar sunt sigur ca acolo, in lume, exista ceva si mai mare. Cautati-va va rog sursa de bunatate. Nu exista " Nu-i de tine "," Habar n-ai!". VA ROG! INCERCATI! Merita. Merita sa te trezesti in fiecare dimineata fericit de viata, si cu gandul la tovarasul tau de studiu pe care vrei sa-l cunosti si mai bine! Da ... un discurs tip stereotip, toate astea le intelegem simtindu-le doar. Atat vreau sa va zic! Luptati, luptati pentru a afla ce vreti, iar cei ce stiti, bucurati-va! Merita sa luptati! Nu caile prezise de altii te desavarasesc, nu trebuie sa-l urmezi pe Buddha fiindca el s-a desavarsit, sa-i urmezi drumul, nu! Insa daca te simti bine calcand pe urmele altcuiva ... fa-o! Daca-ti place muzica, fa-o! Daca-ti place chimia, fa-o! Daca-ti place militaria fa-o (oricat ar suna de ridicol, ceea ce vreau sa zic e sa faci ce te bucura fara a lua in considerare modelele lumii gen "Make peace not war". Poate sunt adevarate ... dar pentru cei ce simt cuvintele.)
Deci ... primul pas, deveniti mai buni. E in firea omului de-a fi bun, calmati-va, dar asta daca-si asculta spiritul, daca face ce-i place.



Rodica 
Sunt de acord cu voi. Avem puterea sa schimbam ceva si trebuie sa incepem cu noi insine asa cum a spus Alin, iar mai apoi bunatatea exista in fiecare trebuie doar sa o lasam sa isi faca treaba spune Razvan. Dar aici am o alta intrebare pentru voi. Atunci cand sunteti nemultumiti de ce se intampla in jurul vostru cand credeti cu tarie ca meritam ceva mai mult, ca totul ar putea fi mult mai frumos si sunteti dispusi sa incercati sa influentati intr-un fel aceasta situatie dar observati ca nu e suficient, e nevoie de mai multa vointa si nu din partea unei singure persoane ci a unui grup, ce se intampla? Ce e de facut? Incercam sa atragem "adepti" sau renuntam la orice intentie de a schimba ceva? Cand observam ca ce se intampla in jurul nostru nu este exact ce ar trebui sa se intample, ca unii oameni sunt afectati, ca nu e normal putem face ceva? Dar iata o alta perspectiva, ce e defapt normalul? De unde stim noi ce e bine si ce e rau? Nu ar trebui sa lasam fiecaruia liberul arbitru? Concluzia e simpla in cazul asta. Sa fim mai buni si sa dam si altora sansa sa aleaga sa fie mai buni, noi putem doar sa le aratam o alta viziune,iar lor le ramane sa aleaga  daca o accepta sau nu. Nu putem schimba lumea, putem doar sa ne schimbam noi unghiul din care o privim. 

sâmbătă, 25 februarie 2012

Dragoste nebună

Numește-mă nebun pentru că te iubesc.
Cheamă-i să mă lege pentru că inima mea te urmărește.
Pune-i să mă închidă în cea mai uitată de lume celulă ca să nu mă mai auzi strigându-te, strigându-mi iubirea.
Spune-le să mă tortureze pentru ca să nu mai visez la atingerea ta.
Spune-le sa să mă lege la ochi, ca atunci când văd un om să nu te mai vad pe tine.
Spune-le să facă ce vrei tu cu mine.
Dar știi ce? Inima, oricât de mult m-ați tortura, inima, inima nu va înceta niciodată să plângă după atingerea ta, pentru privirea ta, pentru glasul tău, pentru tot ce-am trăit împreună.
E doar o dragoste nebună...

Voşloban Bianca

vineri, 24 februarie 2012

Propunere

Ma gandeam la niste dezbateri. Teme,carti ... propuneti. Oricum, sa clarificam niste subiecte :)

Interesanta ar fi si tema ... poate ne putem axa pe ea o mai lunga durata de timp. Sa ne zicem parerile, sa ne influentam, sa ne "batem" in idei si ... sa concluzionam.
Sa ne linistim ...

De asemenea si-o carte ar fi interesant s-o dezbatem. Asta, bineinteles inseamna s-o citim cu totii :) Ma rog, cine vrea sa discutie ...

Ce ziceti? :)

:) O melodie

Fără vârstă

Nu e un joc,
Chiar nu e usor,
Doar scrum si foc
Si fum...un nor...
Stii tu, un nor de fum
Si gheare de ger,
Al tau parfum,
Seringa si ser.
Si multa tarie...
In pahar, in caracter.
Si tot ce nimeni nu stie
Si tot ce pot sa mai sper.
"Rabdare si tutun"?
Pliculete de ness...
Asculta ce spun:
Nu ai de ales...
Poate-s inca mica...
Lasa...am timp sa cresc...
Sa recunosc nu mi-e frica...
Asa ca..Te iubesc!

Maricuţa Andreea Iulia
Război

Acum, aici, armata arunca armele.
Baliverne biruitoare binedispun brigazile...
Curg clipele-n clepsidra, cortina cedeaza,
Durerea-i diminuata, dar disperarea dureaza.
Elementul esential e eterna egalitate...
Furtuna forteaza fara frica ferestrele ferecate...
Gesturi grotesti genereaza grave greseli,
Hranesc harababura hidoase huiduieli.
Iluziile inunda inimile ignorante,
Le leaga-n lanturi, lipsindu-le de libertate...
Mii de manifestari mascheaza minutele moarte,
Noi nenorociri ne nelinistesc o noua noapte...
Ostasi-s osteniti, oroarea-i orbeste,
Pregatit pentru potop, pericolul pandeste:
Rana reapare, reapar regretele,
Sentimentele sinistre, semanate-n suflete...
Tunetul trece tiranic, teritoriu-l terorizeaza,
Ultimatum: un ultim urlet urmeaza.
Vintul vine vuind, visele vandalizand,
Zdruncinand zidurile zilei zalele-i zuruind...

Maricuţa Andreea Iulia

joi, 23 februarie 2012

Plimbare


Vesnic condamnat la schimbare omul e un “plimbaret”. Azi aici, maine dincolo, cine poate prezice de pe ce carare vei zdruncina praful neatins de altii, ce flori iti vor mangaia talpile, unde si cand vei avea ocazia sa poposesti? Nimeni? Iti spun eu caci raspunsul e simplu; cerul. Da, cerul. De la albastrul lui intens pana la griul aproape inexistent se schimba, cum spunea bunica, ”la fel ca vremea” . Azi colorat si plin de speranta, maine ingrozitor de palid. Tu esti tot acolo, in labirintul tau; te plimbi mereu odata cu cerul. Azi energic si plin de viata, maine trist ca o zi de toamna. Unde esti? Incotro mergi? Ai o idee, dar nu stii exact caci pasii tai si mintea nu sunt in concordanta, parca si-au pierdut conexiunea. Singurul lucru concret a ramas tot cerul. Esti si vei fi sub acelasi cer. Dar nu iti place. E ceva ce pare ca tu nu stii desi toti ceilalti plimbareti au aflat deja. Au un alt stil de a se plimba. Te recunosti in cativa, realizezi ca ai putea si tu sa tii capul mai drept, sau picioarele mai apropiate, sa mergi putin balansandu-te, sau chiar si cocosat, dar nu o faci. “E prea mult” iti spui si continui sa mergi la fel. Un plimbaret care inca nu realizeaza ca se plimba, el chiar vrea sa ajunga la destinatie.  “Tinere! Incotro asa grabit?” ajunge o batranica sa te intrebe. “Oh bunicuto, ma duc la…” si te opresti. Te opresti din mers. Desi era atat de evident scopul tau, ce sa mai, de cativa kilometrii vedeai destinatia, acum s-a lasat o ceata neanuntata.  Tacere. Ai ramas singur, tu si cararile tale toate.  “Unde merg?” Iti spun eu…vei sti doar atunci cand vei ajunge la destinatie si-atunci, te rog, sa nu uiti sa privesti cerul.
"Prefer să fiu ultimul om dacă a fi om înseamnă să fii ca ceilalți." Emil Cioran

marți, 21 februarie 2012

Ştiind că vom muri, să găsim aici un argument pentru a iubi şi mai mult viaţa. – Octavian Paler

luni, 20 februarie 2012

Poveste în stele

Se-arată prima stea
Pe cerul de cărbune...
Lucind în noaptea grea,
Povestea ea şi-o spune.

Un înger alb coboară,
Lovind pământul negru...
El - chip rece, de ceară,
Prins într-un vis funebru.

Rămas fără culoare
Şi darul nemuririi.
Eu - doar o întâmplare,
Un vis sortit pieirii.

I-ating pleoapele calde,
Genele-nlăcrimate...
Simt sângele cum arde,
Inima cum se zbate.

Cu un final efort,
M-atinge şi-mi zâmbeşte.
Poate că-n cer e mort,
Dar pe pământ trăieşte.

Iubirea-n viaţă-l ţine,
Se-adapă cu-al meu dor...
El trăieşte prin mine,
Eu prin el pot să zbor.

Cum, tu, înger curat,
Căzut-ai în pieire?
Să fie un păcat
A ta pură iubire?

Şi chiar păcat de-ar fi
Al nostru dulce vis...
Doar să-ţi sărut ochii
Şi să cad în abis.

Dragostea ta să fiu,
Atâta cât se poate,
Cât stelele ne scriu
Povestea-n miazănoapte.

N-aştept să-mi juri credinţă,
Nici scuze nu doresc...
Ci cât e cu putinţă
Iubire să primesc.

Iar când în lumea toată
Stele n-or să mai fie,
Va fi pe veci uitată
Dulcea mea nebunie...

Maricuţa Andreea Iulia
20 Februarie, 2012

Orice "paradis" nu poate fi decât o mare simplitate. (O. Paler)

Bucurie

Stau şi mă gândesc ... La trecutul nostru, la trecutul blogului nostru.
Începuturile ... Lungi pierderi de timp în faţa monitorului ... nu ştiam cum să facem, ce să facem. Nici măcar nu ştiam ce să scriem. Apoi, într-un final ... am reuşit să punem în pagină un blog, un blog al literaturii, dar nu numai. Un blog al creaţiei în general.
Am început să scriem. Noi, cei patru sau cinci oameni, stăteam tot timpul şi aşteptam cu sufletul la gură articole noi, pentru a avea ce comenta. A trecut o lună, două .... Activitatea noastră a tot scăzut, până când blogul nostru, prietenul nostru nou născut, a intrat într-o stare de hibernare. Era frig. Pagina era umplută cu aceleaşi hieroglife antice, scrise cândva, demult.
Iată-ne acum, aici, din nou, în faţa monitoarelor noastre, cu pagina blogului deschisă. A reînviat. Ne este din nou aproape şi ne permite să ne postăm gândurile noastre, pe ale sale pagini.
Mă bucur că blogul nostru a prins viaţă din nou. Mă bucur mai ales pentru faptul că din cei patru sau cinci membri care postau zilnic pe blog, la începuturi, acum suntem mai mulţi. Suntem mai mulţi cei care vizităm acest blog şi care îl facem mai frumos, cu fiecare articol scris.
Neaua din pletele tale, m-a surprins, bunico…




Neaua din pletele tale, m-a surprins, bunico…Lacrima şi-a făcut cuibul în ochii tăi, iar timpul ţi-a brăzdat obrajii. Gândul tău zboară doar într-o singură direcţie, spre copii şi nepoţi. De câte ori privesc în ochi-ţi inţelepţi şi mă scufund în ei ca într-o oază a bunătăţii. Bunico ,tu nu ştii ce e ăsta blog, facebook,însa esti la curent cu tot ce se întâmplă. Tu nu te-ai certat cu bunicul pentru ca ai dat “like” altui “bunic”...tu nu iţi fotografiezi niciodată bucatele pe care le faci ca sa distribui pe perete şi să vadă toată lumea, însa tu găteşti cea mai gustoasă mâncare .Eu ştiu asta , mama ştie asta ,rudele noastre ştiu asta…iar tu eşti fericită doar pentru că noi zâmbim când venim în vizită. Nu ai prea multe “vizualizări”lunar ,dar eşti fericită pentru că oamenii care vin să te vadă sunt cei mai valoroşi pentru tine. Îţi place să dai răspunsuri, iar mie îmi place să dau întrebări, cu cât cresc mai mare ,cu atât întrebările mele sunt mai serioase…iar tu nu te superi, bunico...tu ai răspuns pentru tot. Esti o carte a universului de unde de fiecare dată aflu câte ceva nou. Înţelepciunea sfaturilor tale e ca o melodie, pe care aş vrea să o ascult mereu. Palmele tale m-au legănat cu atâta drag în prea dulcea-mi copilărie,iar zâmbetul tău îmi atinge întotdeauna acea strună a sufletului, care mă aduce la contemplare. De atatea ori privindu-te mă hrănesc din admiraţie.
(Gherasim Casiana)
Din aşternutul gândurilor.

Simt că lumea în care trăiesc nu mai știe cum e să simți. Simt că trăiesc într-o lume în care oamenii au doar un singur scop...acela de a face bani. Cu ce rost? Îi strângi și scapi atât de ușor de ei. Uităm cum e să trăiești. Uităm cum să ne bucurăm de o fericire nebună, o fericire care de multe ori vine din niște lucuri atât de mărunte. Nu ne trebuie avere ca să fim fericiți, tot ce ne trebuie sunt sentimentele. Sentimente pe care observ că mulți le uită, efectiv oamenii devin roboți care sunt setați să facă doar un anumit lucru. Nu mai suport!
Închid ochii și sunt iar în lumea mea. O lume în care, lumea trăiește în armonie, iar atunci când se ceartă, își cer imediat iertare imediat ce și-au dat seama de fapta făcută, unde orgoliul nu are loc. Unde ura nu este primită, deși uneori pare că mai are puțin și sparge porțile, însă lumea nu-i dă voie. Unii îmi spun că sunt nebună pentru că trăiesc într-o lume a mea, însă eu îi fac nebuni pe ei, pentru că trăiesc într-o lume ca cea de afară…

Voşloban Bianca

duminică, 19 februarie 2012

Când lacrimile îngheaţă...
Gherasim Casiana





Fotografia realizata de Casiana ma trimite cu gandul la o moarte care sper sa isi piarda sensul curand, sa ne prinda din urma viata si soarele. Iarna aceasta e altfel...
Tacere. Cateva suflete plâng. Si noi, in nimicnicia nostră, credem că nu le aude nimeni.
Tacere. Am obosit. Televizorul are grija sa imi amintescă de cei care vad doar lumini reci. Ce n-as da ca fiecare sa simta un fior rece, in fotoliul cald de acasă, unde grijile sunt putine, poate inexistente, unde grijile sunt o imagine a celor chinuiti. Ce n-as da sa moara din mintea noastra acel "nu ma priveste"
Iarna. Frig. Sufletul meu de copil canta. Alb, lumina.
Iarna. Frig. Sufletul meu de "adult", "adolescent", "tânăr" plange.
Intrebare pentru cei care cred ca meritam toate astea, pentru cei care cred că un astfel de chin e un semn al rautatii nostre ce trebuie scufundate: ce sa-i fac sufletului nevinovat care ingheata in abisul nepasarii noastre? Cum sa îi spun ca e iarna? Cum sa ii spun sa reziste, sa aiba rabdare?
E iarna. O patura prea grea apasa. Nimicnicia din mine ma strange de suflet. As vrea sa imi fie frig si mie. Eu sigur merit, caci Doamne, nu sunt vrednica sa alin plansul celorlalti nici sa il trasnform in rabdare si biruinţă.
E iarna. Si ma rog ca lacrimile sa se dezghete. Incet...Pamântul sa le soarba si cerul sa le asculte.
(Dandu Simona)
"Tot ceea ce nu este veşnic, este veşnic inutil."(C. S. Lewis)

sâmbătă, 18 februarie 2012

Feels like love

Momentul acela ciudat cand ti se cam inmoaie genunchii:)
Oglinda

Buza superioara mi-e rasfranta. Imi spuneai ca e semnul nervozitatii mele. Ciudat. Nu sunt nervoasa, nu as putea, imi lipseste energia pentru asa ceva. M-ai pustiit. Mi-as dori ca oglinda sa ma minta. Prefer sa inchid ochii, imi vreau pleoapele sarutate. Daca ar veni cineva…altcineva!
Nu am luptat pentru tine, mai stii?
Azi, nici nu vreau sa mai lupt. Palavre. Esti un kitsch. Si eu la fel. Pentru ca te-am iubit cu o forta patetic de mare.
Imi trec degetul pe gat si iti aud respiratia. Respiri in ritmul constiintei care ma chinuie.
Te-am iubit? Mult…
Te iubesc? Mai conteaza?
Tu, cel care mi-ai asezat candva capul pe perna, crezand ca iti apartin. Gresit.
Tu, cel care nu ai putut sa ma schimbi si te-ai resemnat, te-ai mintit spunandu-mi bland “nu te voi obliga niciodata sa faci ceva ce nu vrei”.
Eu…care te-am crezut…si te-am iubit mai mult, crezand ca ma vei accepta asa cum sunt…
Tacuta, nesigura, umila. Sclava.
Tu…care nu mi-ai spus niciodata ca sunt frumoasa….
Tu…care ai vrut sa ma schimbi. M-ai schimbat. Din pacate, nu cand ai vrut si nu cum ai vrut.
Tarziu pentru regrete. “Noi” s-a cam vestejit.
Deschide ochii, Simona. Ochii aceia de culoarea vantului turbat. Verdele imprecis cu gri-ul vantului nebun.
Esti un kitsch. La fel si eu.
Dandu Simona
(octombrie 2011)
Portret în frunza de piersic


Copilărie...alee plină de flori albe şi iz de simplitate. Oaza mea de linişte, clipa pe care o regret cel mai mult, cea care s-a prelis mult prea uşor pe lângă ceea ce credeam că mereu va fi de partea mea....Timpul...
„Nu ştiu cum sunt alţii”, dar eu pot zâmbi cu toată seninătatea atunci când mă gândesc la copilăria mea. Azi, totul imi cere parcă să o recuperez, sau să mă mângâi măcar cu aminitirea ei.
Copilăria mea a fost o incredibilă împletire între sărăcie şi iubire. Asta o face de mii de ori mai preţioasă.
Am fost primul copil al familiei, o familie întemeiată pe iubire...şi cam atât. Eram săraci. Mama trăgea cu greu de fiecare bănuţ ca ne ramână suficienţi pentru pâine. Şi când se întâmpla să rămânem fără bani, îşi dovedea talentul de „a se descurca în viaţă”. Făcea o turtiţă dintr-un pumn de făină pe care îl găsea în cămară şi mi-o dădea mie. Şi viaţa mea era minunată. Nu ştiam grijile lor. Erau la început de drum, mama schimbase locurile de muncă de câte ori era nevoie, dar nu accepta nicicum ideea de a nu avea unul. Tata, muncea la fel de mult. Şi, dacă nu se iubeau atât de mult, probabil că nu am fi trecut peste toate aceste lipsuri.
Pentru mine conta prea puţin faptul că nu aveam un loc care să ne aparţină, că nu aveam decât strictul necesar.Copilăria însemna pentru mine altceva, trebuia doar să mă priveşti şi ştiai că sunt un copil fericit.
Primele amintiri îmi stârnesc şi azi zâmbetul....
Copilăria mea era imaginea unui zâmbet larg, aparent forţat, al unei fetiţe de trei ani, cu părul scurt, fruntea lată, ochi verzi, mândră de tortul pe care îl credea cel mai frumos şi de rochiţa de culoarea piersicii, cea care s-a dovedit a fi mult mai sugestivă pe o păpuşă la fel de înaltă. De atunci nu am mai îmbrăcat-o. Aveam, în schimb, cea mai elegantă păpusă.
Îmi plăcea enorm de mult să mă joc, stăteam în acelaşi bloc cu o mare parte din cei de o vârstă cu mine. Şi petreceam întreaga zi jucându-mă. Să fiu ţinută în casă era un risc destul de mare. Căci stricam tot ce îmi ajungea în mâini, făceam o dezordine de nedescris. Fiind artistă de mică, (asta îmi plăcea să cred că sunt), nu m-am sinchisit să îmi folosesc talentul pictând pereţii. Grav era că mi-a venit ideea după ce părinţii terminaseră de zugrăvit. Şi nu era tocmai vopsea, ci mâncare. Dar cum putea mama să fie nervoasă când îi ofeream o privire nevinovată? Obişnuiam să mă pun în pat şi să mă prefac că dorm. Eu, care nu suportam somnul de amiază. Ăsta era semnalul de alarmă. Mama ştia mereu că ascund ceva dacă mă vedea atât de liniştită.
Tata era marea mea pasiune, şi eu, slăbiciunea lui. În serile în care trebuia să se întoarcă de la serviciu la ora zece, mama îl aştepta cu nerăbdare. Nu am înţeles niciodată cum îl putea iubi atât, îi făcea surprize, era ca o adolescentă. Când am înteles, nu am putut decât să imi doresc şi eu un asemenea noroc. Dar eu nu puteam fi mai prejos. Toată ziua căutam prin dulapurile mamei ce avea mai frumos şi deveneam un amalgam de fulare, fuste, bluze. Stilul meu nu trecea neobservat, mai ales de mama: ţinteam mereu spre primele piese. Le trăgeam din dulap nerăbdătoare, iar restul hainelor, ei bine, ajungeau mereu pe jos. Dar de asta se ocupa mama.
-Simona, schimbă-te şi nu mai face mizerie. Ştii cât mă chinui să împărturesc după tine?
-Lasă-mă, mami, vreau să fiu la modă...
Şi toată seara mă plimbam prin casă cu pantofii mamei(aveam piciorul cam jumătate din cât ar fi trebuit pentru acei pantofi), aşteptându-l pe tata, să mă vadă în toată splendoarea, şi îmi spună că sunt frumoasă. Şi mă aşezam pe dulapul cu încălţăminte din hol, şi aşteptam. Mama, din bucătărie, mă ţinea de vorbă, dar fără rezultat. Adormeam înainte de termen, în fiecare seară.
Tot tata era cel la care credeam că o să găsesc alinarea atunci când mama mă certa. Sau mă ameninţa cu lingura de lemn. Săream în gâtul lui şi plângeam din tot sufeltul.
-„Tati, mama bate cu linguia...tras ochiţa pân` a pachet.” Erau clipele în care încercam să îi explic cum îmi trageam rochiţa până la parchet ca să nu ma bată. Îmi lua mereu apărarea. De fapt, asta vroia să cred.
Mai târziu, au început călătoriile. Când vedeam că tata se pregăteşte de plecare eram de neînduplecat.
-Unde mergi, tati?
-Până la bunica.
-Vin şi eu!
-Nu poţi. Nu avem maşină. Merg cu autobuzul.
-Şi ce? Vin cu tine. Să nu te plictiseşti.
Îi era imposibil să îmi spună NU. Dar nu cred că a regretat vreodată faptul că m-a dus cu el peste tot. Oriunde era, în autobuz, în maşini de ocazie, îi spuneam poezii, cântam, îl întrebam o mulţime de lucruri. Nu tăceam o clipă. „Tati, uite crucea de pe munte, o văd deja”, „tati, povesteşte-mi ceva”, „hai să îţi cânt ceva”, „tati, s-a terminat linia albă, cum o să vadă nenea ăsta pe unde să meargă daca e întuneric? Eu nu mă culc. Stau să urmăresc linia”. Da, eram în stare să fac orice muncă numai să stau cu el.
Mama era mai blândă decât părea. Dar ţinea la disciplină, spre deosebire de tata care îmi era complice în multe năzbâtii.
Pentru că nu aveam suficienţi bani, îşi folosea iuţimea mâinilor şi îmi împletea tot felul de bluziţe, rochiţe, căciuli, fulare. Era enorm de fericită când termina o piesă. Mă îmbrăca în galben, roz, verde, aveam bluzite cu ursuleţi, fluturaşi. Era uimitoare.
Cel mai greu i-a fost să mă lase singură în dimineţile în care trebuia să lucreze. Căci nu ne puteam permite să stea acasă. M-au lăsat la creşă trei zile. Doar atât, nu puteau să doarmă nopţile şi să se întrebe ce fac eu, dacă mă strânge cineva în braţe. Şi, spate în spate, plângeau pe ascuns. Bănuielile lor au fost întemeiate. Căci atunci când au venit să mă vadă, le-am auzit vocea şi mi-am făcut drum printre copii până la tata. Şi odată ajunsă la gâtul lui nu mi-a mai dat drumul. M-a dus acasă în braţe, mă strângea lângă el, învelită în haina lui, cu picioruţele goale.
După asta, au urmat inevitabilele nopţi de frică. Mama aşeza perne şi pături lângă patul meu şi apoi pleca la serviciu. Era îngrijorată. Eram prea mică pentru aşa ceva. Când mă trezeam, mă speria lumina de la stâlpii de pe merginea străzii, lumina lor prin frunza florii din cameră. Mi-era foarte frică. Atunci am început să îmi cânt ca să adorm.
Tot copil eram şi când l-am demascat pe Moş Crăciun. Nu cred că se poate uita un moment ca acela. Era ziua în care Moşu` venea la serviciu la tata, pentru toţi copii celor care lucrau acolo. Nu îmi amintesc câţi ani aveam atunci, dar aveam o codiţă în vârful capului şi bluziţa cu ursulet, făcută de mama. Când mi-a venit rândul, i-am spus Moşului o poezie şi i-am recunoscut ceasul. Era vecinul care stătea vizavi de noi. În drumul de la Moş Crăciun la tata, cu o exuberanţă şi o superioritate de om inteligent, l-am deconspirat.
-Tati, ăsta nu e Moşu`! Ăsta e vecinu`!
Părinţii au început să râdă.
-Ce fetiţă isteaţă!
Dar copii au început să plângă. Eu râdeam. Mi se părea că cineva a vrut să mă păcălescă şi mi-a adus un Moş fals. Şi am gustat gluma.
Timpul trecea, am rămas în aceeşi atmosferă caldă a familiei. Dar în afara ei naivitatea şi sensibilitatea mi-au adus multe dezavantaje. În certurile cu ceilalţi copii, trupa noastră de luptători pierdea mereu un soldat. Pe mine. Căci ajungeam acasă mereu cu „capul spart”, cu buza ruptă. Mama mă considera „un adevărat băieţoi”. Jucam forbal cu baieţii, aveam mereu genunchii plini de vânătăi. Îmi lipsea delicateţea unei domnişoare. Cred că a fost mai bine aşa.
Eram un copil prea bun. Nu ştiam ce era răutatea. Când am aflat, am devenit un copil timid, închis. Şi brusc, când a ajuns la şcoală, Simona, fetiţa care fugea dintr-o parte în alta, care nu putea fi chemată în casă, căreia îi plăceau oamenii glumeţi, a devenit tăcută. Atât. Nu am spus nimănui că mă simţeam marginalizată, nu eram populară, nu aveam un grup de prieteni. Nu mă certam cu colegii, dar nici prieteni nu îmi erau. În cazul meu, sensibilitatea şi fragilitatea erau la putere. Iar băiatul de care îmi plăcea, avea în jurul lui cele mai frumoase fete din clasă.Iar eu, ei bine, nu eram tocmai frumoasă. Mi se părea o tragedie. Azi, râd în hohote.
Când aveam şase ani şi jumătate, s-a născut surioara mea. Când am ajuns acasă, şi am văzut-o, am început să plâng. M-am aşezat lângă pătuţ şi de atunci, nimeni şi nimic nu a putut să ne mai despartă.
Găbiţu. Aşa îi spuneam. Era superbă, rotunjoară. Era mândria mea. Dar eram prea închisă ca să îmi exprim măreţia sentimentelor. Aveam grijă de ea, şi o lungă perioada de timp în care mama lucra multe ore pe zi, în clasa a doua şi a treia, eu am avut cea mai multă grijă de ea . Frântă de oboseală, trebuia sa o iau de la grădiniţă, să o duc acasă, să o schimb, să îi dau mâncare. Ca o mamă.
Şcoala îmi oferea satisfacţia lucrului bine făcut. Mereu am dus note bune acasă. Şi învăţam pentru ca ei să fie mândri de mine. Îi iubeam enorm de mult.
Cel mai important moment din copilăria mea a fost acela în care L-am simţit cu adevărat pe Dumnezeu în preajma mea. Atunci când am desoperit că nimic nu e mai frumos decât să Îi cânt. Eram copil. Şi sub mâna Lui, copilăria mea a prins culoare. Nu a mai contat că eram poate diferită de majoritatea fetelor, că nu eram la fel de populară, a contat doar încrederea şi iubirea Lui, faptul că ştiam, în sfârşit, cine sunt şi încotro să mă îndrept. Atunci am înteles de fapt că eram binecuvântată, eu, familia şi întreaga mea copilărie.
Un copil nu înţelege ce înseamnă copilăria. Ăsta e farmecul ei. Nu se poate autocaracteriza. O trăieşti, şi-atât.
Azi, scriind aceste rânduri şi depănând amintiri, nu mi-e greu să recunosc că mi-au scăpat lacrimi de dor. Dor de tot ce am avut mai sincer şi mai adevărat în viaţa mea. Noi, oamenii credem că timpul ne dă întelepciune, curaj, capacitatea de a iubi cu adevărat. Dar avem curaj? Să cântăm, să dansăm, să râdem din tot sufletul, asemenea unui copil? Avem întelepciune? Mai putem noi spune o vorbă frumoasă şi să oferim o mângâiere sinceră celui pe care îl vedem supărat? Ca un copil care te gâdilă cu mânuţa fină pe faţă şi ţi-e imposibil să mai fii trist? Mai putem noi spune „te iubesc” din tot sufletul şi să sărim la gâtul celor pe care îi iubim şi să le dăm un sărut apăsat şi dulce pe obraz? Mai putem împreuna mâinile plini de emoţie, şi fără să ne ascundem, să spunem „Înger, îngeraşul meu”? Sa ne fie frică de „Doamne Doamne”, să ne chinuim să facem corect „cruciţa”? Să salutăm respectuos, să spunem „Mulţumesc”?
Am crescut, spunem că ne-am maturizat. Dar consider că uneori doare. Doare lipsa copilăriei fără griji, plină de bogăţia unui suflet naiv, deschis la tot ce e bun. Doare şi incapacitatea de a ne întoarce la copilul din noi.
„-Te privesc ca printr-un văl, ştiu că îţi lipsesc. Ochii tăi nu mai sunt la fel de verzi, ţi-e teamă să ieşi din tine şi să faci totul în jur să fie senin. Te cunosc...am fost în tine tot timpul. De ce nu mă laşi să ies? Haide, melodia noastră încă se mai aude. Lasă-mă să ies, mă voi aşeza înaintea ta, promite-mi că vei dansa, din nou....
-Oh, aleea mea cu flori albe, aruncă-te la picioarele mele, şi ajută-mă să mă împiedic de graniţa timpului, să cad în braţele tale. Şi toate florile să ne acopere în dansul nostru mult prea scurt..mult prea departe...mult prea frumos ca să renunţ la el...”

Dandu Simona
(martie 2011)
Relativitate

Relativitate. Paravanul tau, consolarea mea…
Ma uit in ochii tai si simt ca nu mai are niciun rost sa te contrazic. Las timpul sa se scurga sub insemnul falselor predici despre cum ar trebui sa fiu.
Relativitate. La tine ma gandesc. La statutul tau de viitoare doamna cu o reputatie impecabila. La felul in care imi arunci in fata cuvintele si incerci sa ma convingi ca binele si raul sunt chestiuni relative. Gresit. E timpul sa preiei o lege. E timpul pentru delimitare. Relativ e numai sufletul care vede ca nu e suficient sa faca bine, relativ e timpul, relativa e perceptia.
Nu incerca sa ma convingi ca ceea ce altii spun ca e gresit, pentru tine e nomal, benefic poate. Te amagesti si cauti sa te justifici.
Oamenii te iubesc sau te urasc. Iti spun adevarul sau te mint. Te ranesc sau te ignora. Nu exista jumatati de masura aici. Relativitatea e in perceptie si in raspunsul tau de a iubi sau nu, de lovi sau de a mangaia. La randul tau, vei trimite celuilalt franturi din Tot.
Inima mea e plina de relativitate. Caci iubesc atunci cand sunt lovita si ar trebui sa ma apar. Sau tac. Plang atunci cand ar trebui sa strang pumnul. Uneori reusesc sa fac asta, alteori nu.
Si-acum spune tu. Ce e relativ? Sa alegi intre bine si rau? Sau sa raspunzi omului de langa tine printr-o logica prestabilita?
Ai impresia ca ceea ce noi consideram gresit, e corect in cazul tau. Mai gandeste-te….

Dandu Simona
(octombrie 2011)
Goana după vânt

Hotărârea de care dădea dovadă drumul nu întrecea îndârjirea oamenilor din sat. Drept. Tăia satul în două, ca o sabie care scrijeleşte pe ţărână graniţa între două iubiri care pălesc într-o luptă surdă, inutilă, anulându-se reciproc. Răniţi sunt cei buni, alături de cei orgolioşi. Şi Dumnezeu.
Între munţi, viaţa dădea impresia simplităţii şi a curăţiei sufleteşti. Pământul era muncit, omul avea mâinile crăpate şi nădejdea unui trai liniştit. Avea munca şi rugăciunea. În căutarea unui astfel de trai,zeci de familii lăsaseră bunăstarea oraşului pentru un colţisor asupra căruia Divinitatea a îngăduit doar suflarea vântului prin pletele pădurii şi mângâierea soarelui care se adapă cu roua din leagănul ierbii. Mulţi oameni se mutasera aici căutând ultimele urme de linişte şi comuniune, departe de progresul unei societăţi care îi sărăceşte spiritual. Din câteva case răsfirate de-a lungul unui pârâu care işi spărgea furia la poalele unei păduri gârbovite de ani, aşezarea devenise loc de linişte, intrigă, indiferenţă, revoltă, toleranţă, duşmănie, aparenţe şi oameni care trăiesc pentru ele.
Din vârful muntelui, dorinţa divină se face înţeleasă. Este de ajuns o privire asupra satului. Drumu-l taie , rupe legăturile, slăbeşte iubirea. Un drum, pe care oamenii par furnici. Le e greu să traverseze graniţa, limitându-se la „partea lor”. Cei care îndrăznesc sunt traşi înapoi cu frica pierzării. Mulţi sunt cei care au schimbat unghiul, convinşi că au luat decizia cea mai bună. Puţini sunt cei care au ştiut să rămână la locul lor şi, în acelaşi timp să respecte locul celorlalţi.
Satul părea o inimă- doi lobi care, dincolo de bogăţia sufletească a fiecăruia, nu-şi pot armoniza bătăile. De o parte a dumului, o biserică din lemn, o cruce la umbra căreia se odihnea de zeci de ani primul preot care a slujit acolo. Privind biserica, fiecare trecător se apropie pentru a studia pictura modestă a iconostasului, şi pentru a desluşi înţelesul unei gravuri cu litere suficient de complicate pentru a stârni intrebarea majorităţii. „Miluieşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta. ”
De cealaltă parte a drumului, o clădire de un alb impecabil. Abia după ce te apropii, observi că e o biserică deoarece arhitectura ei nu seamănă cu cea a unei biserici ortodoxe. Înăuntru, prima imaginea este cea a unui verset care împodobeşte un perete alb,deasupra baptistierului. „Domnul este păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic”.
La marginea satului, cimitirul atrage atenţia prin 5 pietre funerare pe care erau gravate numele şi vârstele unor copii. Erau una lânga alta, aceeaşi formă dreptunghiulară care se distingea printre restul mormintelor care purtau deasupra cruci, de lemn sau marmură. Între ele, murdară de ţărână, Maria îşi jelea pruncii. Singură. De când rămăsese fără mangâierea lor, de opt ani, se purta mereu în haine de doliu, îşi ascundea faţa, crezând că lumea din sat îi cunoaşte doar ochii verzi , udaţi în albia durerii şi remuşcărilor. Dar fiecare ştia prin ce trecuse.
Când avea nouăsprezece ani, Maria s-a căsătorit cu bărbatul cu care avea de gând să-şi petreacă tot restul vieţii. Dar războiul şi-a înfipt ghearele în fericirea ei şi, la câteva luni după ce s-au căsătorit, soţul ei a plecat cu zâmbetul pe buze tremurânde, promiţându-i că se va întoarce. La 3 luni după moartea lui, Maria renunţă la doliu, sub pretextul unei tinereţi care nu se merită pierdută, şi incepe o nouă viaţă alături de un alt bărbat. Deşi, la scurt timp rămâne insărcinată, priveşte de data aceasta căsătoria ca pe o inutilitate şi nu accepta presiunile parinţilor ei. Timpul trecea, aveau deja 5 baieţi, însă toţi erau bolnavi. Viaţa Mariei era lipsită de grijile materiale, tatăl copiilor muncea toată ziua pentru a-i creşte, ea se ocupa de educarea lor. Viaţa ei era liniştită, nu fericită. Când bărbatul s-a hotărât să primească botezul la biserica baptistă din sat, Maria a rămas indiferentă. Nu şi-a spus părerea şi a acceptat fără a se gândi prea mult să îşi lase copii să fie botezaţi atunci când ei vor decide. Mama ei era ortodoxă şi toate încercările de a o convige să îşi respecte credinţa fuseseră zadarnice. Maria ajunsese astfel să nu o intereseze nici religia în care fusese botezată, nici cea în care se aşteptau cei mai mulţi să se boteze.
Când într-o seară, după muncile gospodăriei, şi-a găsit toti cei cinci copii osteniţi ca după o lungă zi de joaca şi a constatat că muriseră toţi, şi-a pierdut minţile şi lacrimile. Tatăl copiilor nu căutase niciun răspuns. A îngropat copii la marginea pădurii apoi a părăsit satul, în căutarea liniştii.
Asupra Mariei au năvălit toate valurile durerii. Fiecare sătean avea propria versiune, fiecare găsea o altă cauză a acestei nenorociri. Povestea a rămas la nivelul unei normalităţi, a unei vieţi cu bucurii şi dureri, a răsplatei şi a pedepsei.
Oamenii şi-au continuat viaţa cu aceeaşi îndârjire de a-şi apăra convingerile religioase, cu replici rostite printre dinţi, ferite cu grijă de pericolul de a păta imaginea celor “credincioşi şi buni”.
-Ar trebui să fie omorâtă cu pietre, ca o desfrânată!
-Nu avea cum să îi fie bine. A trăit în nepăsare şi în păcat.
-Copii nu erau botezaţi, ei nu erau căsătoriţi.
Necazul Mariei devenise exemplul târât prin mocirla tuturor intereselor de a a avea în mâini Adevărul. Câţiva ortodocşi aruncau vina asupra faptului că, pe lângă lipsa unei legături binecuvântate care să întemeieze o familie, cei cinci copii nu fuseseră creştinaţi. Enoriaşi ai bisericii baptiste îi contraziceau:de vină nu era lipsa botezului, căci acei copii trebuiau, în opinia lor, să ajungă să primească Botezul din propria iniţiativă, rostită cu buzele lor. De vină era faptul că Maria era botezată la religia ortodoxă, ceea ce pentru unii insemna că nu era botezată. Şi că trebuie să se întoarcă la Adevăr, să îşi schimbe convingerile. Dar Maria nu avea niciun fel de opinie în ceea ce priveşte credinţa, relaţia ei cu Dumnezeu.
De atunci, satul a rămas cufundat într-o continuă comparaţie, traversare înconştientă sau judecare inutilă a celui egal în faţa lui Dumnezeu. Până în acel moment, erau doar oamenii aceluiaşi sat, fără a şti prea multe unul despre religia celuilalt. Amestec de indiferenţă şi toleranţă. Puţini erau cei care işi iubeau aproapele dincolo de orice diferenţă. Poate că aceşti oameni mai ţinuseră în picioare satul.
În a opta vară de la toate aceste drame şi răutăţi, subiectele de discuţie erau împrospătate de venirea câtorva familii în sat.
-Mamă, crezi că ne va fi bine aici?
-Da, Rebeca, va fi bine. Dumnezeu e lângă noi, oriunde ne-am îndrepta paşii.
-Ştiu. Dar, mamă…
-Ştiu ce te sperie. Nu îţi face griji. Haide. E timpul să plecăm. Nu ar fi frumos să întârziem la biserică din prima zi.
Era prima lor duminică în acel sat. Pastorul nu a uitat să le facă o primire călduroasă şi să le prezinte familia ca fiind una binecuvântată. Rebeca se aşezase în ultimul rând, lângă mama ei, la fel de emoţionată. După învăţăturile acelei duminici, în faţa bisericii nu au întârziat reacţiile, întrebările, urările de bine , dar a preferat să se retragă. Stătea pe treptele bisericii şi privea multimea de chipuri necunoscute. Dar nu asta o speria. Fusese dintodeauna o persoană cu un caracter plăcut, era dulce, sociabilă. Dar o speria ideea de a fi privită altfel din cauza unor diferenţe pe care le considera irelevante atunci când venea vorba de aproapele ei. Ştia foarte bine că nu e suficient ca ea să fie tolerantă, că se putea aştepta la tot felul de reacţii ale celor din jur. Trecuse prin asta. Dar mai ştia şi că aceasta era calea “cea îngustă, dureroasă” despre care vobea pastorul şi pe care trebuie să o străbată cu credinţă.
După lungi minute de aşteptare privindu-şi părinţii,care primeau cu amabilitate urările de bine, oboseala s-a cerut ascunsă. O familie care părea de departe fericită şi unită, s-a apropiat cu gândurile cele mai bune.
-Rebeca?
-Da, eu sunt.
-Am venit să îţi urez bun venit. Sunt noul tău vecin. Andrei. Îmi pare bine!
Zâmbea încurcată. Era prima persoană care îi vorbea din mulţimea care roia în jurul părinţilor ei. I se părea un gest foarte frumos, l-a primit ca un copil naiv care vede în toate bunătate.
-Mulţmesc. Şi mie îmi pare bine! Cum ţi s-a părut cuvântul de azi?
-Presupun că a fost ziditor. Dar nu am fost acolo.
Îl privea încurcată.
-Sunt ortodox.
Amabilitatea şi zâmbetul nu îi pălise. O spusese cu o siguranţă şi linişte care a frapat-o. Brusc, temerile ei îşi pierdeau conturul. Şi gestul devenise în ochii ei şi mai frumos, mai special.
-Ah, scuză-mă. Nu am observat de unde ai venit.
-Nicio problemă. Erai foarte concentrată, acolo pe treptele bisericii.
-Să înţeleg că m-ai studiat suficient de mult până să tragi concluzia asta.
-Nu neapărat. Am spirit de observaţie.
Au izbucnit amândoi în râs. Niciunul nu se aştepta la aşa ceva.
-Trebuie să plec. Ne mai vedem. Mă bucur că te-am cunoscut.
-Şi eu mă bucur.
Andrei i-a strâns uşor mâna, i-a salutat părinţii, apoi s-a îndreptat cu restul familiei spre casă. Rebeca zâmbea . L-a privit până a dispărut din orizontul ochilor ei albaştrii.
Zilele toride de vară treceau fără a privi în urmă. Munca omului gospodar se împletea amonios cu rugăciunea şi binecuvântarea. Seara, drumul era în plin murmur. Într-o astfel de seară,Rebeca se întorcea de la biserică, însoţită de una din noile ei prietene, Salomeea. În timpul ultimelor discuţii din faţa casei ei, Rebeca observă în întuneric silueta unei fete care se plimba in mijlocul drumului. S-a oprit în faţa casei lui Andrei. Acesta a ieşit după cinci minute . A îmbrăţişat-o apoi s-au pierdut în intuneric.
-Unde merg?
-La o petrecere, în capătul celălalt al satului. Oameni fără minte. Nu au înţeles încă. Plecăm din lumea asta fără să luăm nimic de aici.
-Înţeleg… Cuvintele Salomeei deveneau un ecou pe care nu îl putea prinde din urmă. Privea înspre cei doi. Mergeau liniştiţi, se ţineau de mână.
-Sunt oameni care işi pierd viaţa pe distracţii. Nunţi, botezuri. Sunt alte petreceri. Oamenii beau, cântă şi dansează. Deşertăciune. Goană după vânt.
-…eu mă retrag. Noapte bună!
Toată seara s-a rugat pentru a-şi recăpăta liniştea, fără a şti exact ce o tulburase. Îşi lăsase capul pe pernă cu o uşoară dezamăgire. Îl credea altfel. Era greşeala de care nu se putea dezobişnui. Începea să -i dea dreptate Salomeei. În mijlocul acestor gânduri care nu îi dădeau pace, îi atrag atenţia râsetele ascuţite ale unei fete. Fereşte perdeaua şi îl vede pe Andrei. Avea pasul uşor, capul plecat. În urma lui, fata cu care plecase cu câteva ore înainte, ţipa şi râdea. Nu îşi putea ţine echilibrul foarte bine.
-Eşti un laş! Tu şi “cuminţenia” ta stupidă. De fiecare dată îmi strici cheful! Nici nu ştiu de ce mai vii dacă nu ştii să te distrezi. Mereu faci asta. Când mă distram mai bine. Data viitoare stai acasă. Sau mergi la biserică. Am observat că acolo îţi place cel mai mult. Mi-e milă de tine. Îţi pierzi viaţa rugându-te, mergând la slujbe şi tot felul de tâmpenii de genul asta! Sper să te trezeşti la realitate. Cât mai repede.
Andrei îşi continuă pasiv drumul. O conduce până în faţa porţii. Ea se apropie pentru a-l săruta. El o opreşte, o prinde de umeri, îi deschide poarta apoi pleacă spre casă. După ce Rebeca îl vede intrând în casă, se întoarce în camera ei şi îşi părăseşte tăria în braţele unui somn adânc.
Dimineaţa o mângâia cu puternice raze de lumină. Adormise destul de tarziu şi îi era greu să se ridice din pat. Devenise mult mai atentă când mama ei a început să vorbească despre Andrei.
-Mergem în vizită la părinţii lui. S-au comportat atât de frumos cu noi încât nu le putem refuza invitaţia. Vii cu noi?
-Nu, mai bine nu. Eu rămân în grădină. E o zi superbă.
Şi-a luat chitara, caietul cu cântări şi a ales să îşi petreacă dimineaţa acolo unde soarele îşi scutura pulberea. S-a aşezat în iarbă şi a început să cânte.
În dimineaţa aceea, Andrei stătea pe treptele din faţa casei. Nu se putea gândi la nimic altceva decât la seara trecută. Era trist. Prietena lui îl sunase cu disperare. El nu îi răspunsese decât cu un mesaj.”Îmi pare rău că ţi-am stricat cheful. Nu se va repeta.” Mai trecuse o zi în care lumea încerca sî îi demonstreze ceva ce îl lăsa rece. Era mult mai simplu să accepte sau pur şi simplu să nu le pese. Doare mai puţin decât încăpăţânarea.
Înaintea unui oftat profund, gândurile i-au fost atrase spre un cântec şi o voce necunoscută: ”Să ştiu să iubesc, Doamne învaţă-mă…În loc de rău, cu bine să răsplătesc…”. Nu se aştepta la asta. Era Rebeca. Cu tălpile goale , cu o rochie galbenă de in, cu părul prins într-un coc din care evadaseră spre chipul alb câteva şuviţe rebele. De când o văzuse prima oară a realizat faptul că e o persoană profundă. De fapt, nu găsea cuvântul potrivit. Nu îl căutase cu adevărat. În tăcerea pe care o cunoştea doar el nu avea nevoie de “cuvântul potrivit”.Era sigur doar de faptul că nu era asemenea fetelor din sat, de religia ei. Ca de exemplu Salomeea. O fată draguţă. Până în momentul în care au făcut cunoştinţă. L-a umilit în faţa celorlalţi tineri spunându-i că nu e creştin, căci botezul lui din pruncie nu e dovadă de pocăinţă, nu are “valabilitate”. Că traieşte încojurat de inutilităţi. Momentul acela a durut atât de mult încât nu a mai vrut să o vadă. Şi-a dedicat o mare parte din timp studiind asemănări, diferenţe, interpretări, rădăcini. Nu din îndoială. Din nevoia argumentului. După aceasta, nu a putut decât să fie tolerant, dar, în acelaşi timp capabil să se apere. I se părea crud să fie nevoie de apărare când vine vorba de Dumnezeu. Dar la fel de crud i se părea să dea înapoi într-un astfel de moment.
Rebeca îi părea superbă. La cei douăzeci de ani, părea un copil care joacă pe degete eternitatea. Avea o piele albă, ochii de un albastru întunecat, profund şi misterios. Degetele lungi pe corzile chitării erau hipnotizante. În vocea ei era atâta iubire încât nu era greu de imaginat câtă virtute se ascundea în fiinţa ei.
S-a apropiat fără să ezite şi s-a aşezat lângă ea. Atunci vocea ei a început să tremure uşor, dar şi-a continuat ofranda. Andrei o asculta ca de pe marginea unui vis. Era mult prea târziu pentru a mai căuta explicaţii. Se îndragostise de ea, sincer, curat, iremediabil. După ce a terminat cântecul, Rebeca s-a afundat într-o tăcere pe care o prefera în locul oricăror cuvinte introductive. Stătea întinsă în iarbă, privea cerul şi simţea privirea lui Andrei aţintită asupra ei. Ziua aceea a trecut mult prea repede. Au cântat, au râs din tot sufletul. Apoi s-a lăsat seara şi Andrei s-a întors acasă. Dar înainte de a pleca, a privit-o în ochi apoi i-a sărutat fruntea.
-Viaţa noastră e o continuă luptă între ceea ce vrem, ceea ce simţim, ceea ce trebuie să facem. Sentimentele se cer ascultate. Raţiunea la fel. Să renunţi la unele sentimente pentru binele tău şi al celorlalţi, e un sacrificiu. Dar nu renunţa la raţiune. Găseşte un echilibru.
-Mulţumesc, mamă.
-Acum roagă-te, apoi mergi la culcare. Roagă-te şi va fi bine.
Zilele care au umat s-au scurs cu rapiditatea clipelor preţioase. Andrei devenise un prieten apropiat al familiei Rebecăi. Venea zilnic să o invite la plimbare, s-a lăsat convins să înveţe să cânte la chitară, petreceau ore întregi povestindu-şi viaţa, privind cerul din iarba fragedă ca visul unei iubiri adevărate. Se iubeau. Urmau să se căsătorească, îşi vedeau restul vieţii împreună. Şi se rugau amândoi pentru iubirea asta. În fiecare duminică mergeau împreună până în faţa celor două biserici. De acolo, fiecare mergea acolo unde îi era locul. Se întorceau acasă împreună. Conta prea puţin restul. În clipele de nelinişte, de frică, se linişteau unul pe celălalt:
-Dumnezeu ne vrea pe noi, vrea sufletul nostru. Finalitatea e sfântă. Până acolo, balanţa o înclină credinţa, iubirea, mila. Restul e diferenţă. Roagă-te şi va fi bine. Dumnezeu dă mai multă iubire decât merităm. Niciodată mai mult necaz sau durere decât merităm sau putem duce. Doar roagă-te şi ai încredere.
Prietenii lui Andrei au primit vestea cu indiferenţă şi au transmis-o ca pe o mare pierdere, cu toate criticile si ofensele de rigoare. Prietenii Rebecăi erau uimiţi şi nu vroiau sa se gândească la un posibil compromis din partea ei.
Niciunul nu deschise subiectul religiei dar îi frământa pe amândoi. Ştiau asta doar privindu-se. Nu mai dormeau nopţile. Încercau să se liniştească prin rugăciune, sperând la o soluţie. Cei apropiaţi au ales să îi lase singuri în decizia asta, convinşi că o vor lua pe cea mai potrivită, fără a şti însă, care e. Credinţa lor nu slăbise, dar teama creştea. Simţeau mereu datoria de a oferi explicaţii celuilalt fără a şti că nu erau cerute, că iubirea era iubire dincolo de toate. Atât.
Într-o dimineaţă în care toamna smulgea primele frunze, Rebeca îşi îmbrăca rochia albă.
-Sunt foarte fericită pentru că ai decis să faci pasul ăsta. Botezul este un moment important în viaţa fiecăruia.
-Mamă, crezi că va veni? I-am spus de decizia asta, s-a bucurat pentru mine, sunt sigură de asta. Dar nu ştiu dacă va veni.
Andrei ajunsese la biserică înaintea ei. Nici nu se gândise să nu fie alături de ea deşi o parte din ortodocşi spuneau că nu au ce căuta acolo, considerându-i cu cruzime, o sectă. Preotul şi pastorul încerca să îi împace şi să îi aducă la acceptare şi iubire.
Inima îi bătea cu putere văzându-o atât de frumoasă şi cunoscându-i sufletul atât de curat. A privit-o cântând, mulţumind, primind botezul, apoi Cina. A plâns, ştia că în sufletul ei trebuie să fie o emoţie uriaşă, nu îşi dorea decât să poată linişti furtuna prin care treceau cu greu amândoi. Şi să o poată avea lângă el. Nu avusese nicio reţinere în a merge la biserica, a participa la toate acele evenimente a se ruga împreună cu ei. Dar durerea şi-a făcut cuib adânc în momentul în care un predicator i-a anulat în faţa a zeci de oameni , religia, fără a şti însă de prezenţa lui. Tăria cu care îşi susţinea argumentele şi arăta religia ortodoxă ca fiind una a inutilităţilor l-a străpuns până în adâncul sufletului. Drumul spre casă a fost unul al durerii. Rebeca nu a putut sa nu simtă frământările lui. Ultimele cuvinte răsunau din sufletul amândurora:
-Niciunul nu putem renunţa le ceea ce suntem şi la drumul pe care suntem chemaţi, să ne lipsească binecuvântarea şi liniştea căminului. Pentru mine contează prea puţin diferenţele. Dar nu pot trece de la credinţa mea la o alta. Aşa cum nu mă pot naşte din nou, cu o altă inimă. Te iubesc din tot sufletul meu şi nu pot decât să-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru că a sădit în viaţa mea iubirea adevărată. Nu ţi-aş putea cere să renunţi. Pentru că tu mi-ai întărit convingerea că atunci când iţi găseşti drumul, trebuie să îl urmezi şi să nu laşi pe nimeni să te distragă de la el. Dmnezeu trebuie urmat. Restul ni se va adăuga. Doar roagă-te.
Cinci ani mai târziu, Rebeca se întoarce în sat după o absenţă de 2 ani. În faţa bisericii se întâlneşte cu Andrei. El, alături de soţia lui, emoţionaţi, în aşteptarea primului copil. Ea,alături de soţul ei şi de micuţele Amanda şi Sara. Îşi zâmbesc, schimbă câteva urări de bine,apoi viaţa revine la conturul bine stabilit. Iubirea lor nu se ofilise deşi o dăruiseră unor oameni dragi cu care au decis să-şi întemeieze fiecare o familie fericită. Nu era nevoie de cuvinte. Privindu-se, înţelegeau că fericirea e o sumă, nu un întreg bine rotunjit, că fiecare e ciobul care lipseşte celuilalt.
Dragostea putea trece peste orice. Oamenii de fapt, în eterna lor libertate, pot trece peste orice. Dar, împlinirea nu vine din îndârjirea unei lupte inutile, ci din asumarea drumului pe care trebuie să îl urmăm.

Dandu Simona
(mai 2011)
După cortină...


Dupa o zi istovitoare de munca la biroul Loteriei Române, Anton Ionel ajunge stors de puteri acasa. Nu observa nici dezordinea, nici mirosul aerului inchis.
-Pfff. Liniste in sfarsit. Servici, şefi, hartii.Ce iti poti dori mai mult ? O zi perfecta ! (Isi da drumul istovit pe canapea.)
-Cincizeci şi şapte, nouă, douazeci şi opt, patruzeci şi patru...
-Ce face fetiţa lu tata ?
-Bine tati. O lucrare pentru maine. Teatru. Foarte uşor pentru mine. Tu ce faci ?
-Sunt frânt, iubita.
-Paula, scumpa mamei, iar inveţi ? E prea mult, iubita. Ar trebui sa iesi să te distrezi. Eşti un copil, când te vei mărita va trebui să stai la cratiţă, dupa bărbatul tau şi după copii.
-Dacă vei fi ca mama ta,mai bine munceşte ceva acuma, că după asta...o sa tooooot stai...
-Hai gata, scuteşte-ne de comentariile astea. Eu am plecat. Ma intâlnesc cu fetele la o nouă partidă de poker. Scumpa mea, încearca să mai faci si altceva înafară de invatat. Oricum mereu iţi ştii replicile. Relaxeaza-te. Pa. V-am pupat
-Pa mami.
-oh, ma dor picioarele îngrozitor.
-Alo? Salut! Vorbesti serios? Ce tare! Sigur ca vin. Imediat. Nu plecati fără mine.
-Ce s-a întâmplat ?
-Taaaaatiiiii !!! Moooor ! E cel mai important moment din viata mea ! E momentul sa ies in faţă. Avem o reprezentaţie la teatru seara asta. E şansa vieţii mele !
In timp ce Paula ţopăia în stânga şi în dreapta, tatăl ei se scufunda încet în somn.
-Mă duc să mă schimb.Şi am şters-o.
Din bucătărie, bunica auzi totul. Dar nu se oprea din crosetat.
–Dragul mamei, fata ta e adorabilă. Nu ca maică-sa.
-Da, mamă.
După un sfert de oră, Paula se întoarce în sufragerie, îmbrăcată cu o fustă mini din material lucios, cizme cu toc şi o bluziţă din dantelă, numai buna pentru a-i scoate in evidenţă silueta « clepsidră ».
-Unde pleci aşa, domnişoară ?
-Păi...tati, de ce porţi pantalonii aia...pescar ?
-Nu
-Vânător ?
-Nu. Kaki, Paula, kaki
-Aşa. Cum o fi. Paaa…
-Nu! Stai puţin! Fusta aia nu are ce căuta pe tine.
-Haide tată. Revino pe Pământ ! E fusta mea preferată
-E prea scurtă.
-Plus că e de la reduceri. Asta ca să nu spui că te jupuiesc de bani.
-Iubita, eu credeam ca reducere inseamna scadere de preţ nu de lungime…
-Oh gata gata, am plecat, nu am timp de asa ceva.
Dupa doua ore, mama se intoarce acasă, obosită, cu un toc rupt şi ciorapii găuriţi în călcâi.
-Unde e Paula?
-La teatru. Are o reprezentaţie, sau ceva de genul asta.
-Scumpa de ea. Nu işi mai vede capul de la atâta muncă. Fata noastră e o comoara. Mi-e greu să mă gandesc că la un moment dat va trebui să plece de langa noi.
Se lasă şi ea pe canapea şi începe să plângă amarnic.
-Da. Şi cred că după ziua asta, îşi va gasi un scop în viaţă. Cred că seara asta va avea succes. Fetita noastră, nu ştiu când a crescut....Îi dau lacrimile şi începe a-i tremura vocea. Suna telefonul. Mama, fără niciun chef de a mişca un deget ridica receptorul.
-Mamaaaaaa !
-Ce s-a intamplat iubita ?
-Mamăăăă !
-Ionel, scumpa noastra a patit ceva ! Alo, Paula, scumpa lu mama! Ce ai patit?
-Mami...ma marit....cred ca ma marit !
-Ce faci ?
-Asteapta-ma la cina. Am numai vesti bune !
-Vai, Ionel, fata noastra ! Paula noastra !
-Ce ai, draga ?
-Paula se marita ! Fata noastra a crescut ! Pleacă de la casa noastra !
-Ah, asta era ? Bine ca am banii pusi deoparte, de data trecuta cand am mai trecut prin bucuria asta. Si aia,ramasi de la data precedenta.
-Simt ca acum de sigura treaba asta. Simt inima mea de mama imi spune asta.
-Pacat ca inima ta de mama bate in partea dreapta
-Da Ionel, atat de mare e dragostea unei mame pentru puisorul pe care l-a crescut la san. Pana in partea dreapta.
-Ma rog...
Dupa 2 ore cronometrate cu minutiozitate de Ionel, Paula ajunge acasa cu zambetul pana la urechi. Gratioasa ca o felina, pe un singur toc, mestecand insistent o guma, parea genul de fata hotarata sa cucereasca intreaga lume. Acum ! Acum ori niciodata !
-In sfarsit ai venit draga bunicii. Maica-ta plange de cu zor aici ca o magdalenă. Ce s-a intamplat ?
-Promite-mi ca nu mai porti fusta aia, pentru numele lui Dumnezeu. Nu suntem la o casa de toleranta aici.
-Pai ar fi bine sa fiti mai toleranti. Fusta asta mi-a adus noroc.
-Oh, iubita mea, semeni asa de mult cu mine....haide..povesteste-ne. Ce s-a intamplat ?
-Mami, l-am prins pe Dumnezeu de un picior. Eram in oras cu gaşca si...
-Nu ziceai k ai o reprezentatie la teatru?
-Aşteapta. Deci eram in oras cu gaşca şi ma indreptam spre teatru. Cand am ajuns, ne-am distrat aşa de tare. Am ras de toate babele care inca se mai credeau tinere si mergeau ususrel sa nu se şifoneze hainele pe ele. Si acolo....acolo...
-Acolo ce ? intreaba Ionel iritat.
-Lasa fata sa vorbeasca !
-Acolo era el...el mami, initial mi s-a parut un bosorog. Dar cand a inceput sa vorbeasca cu mine, mi-am dat seama ca el e alesul.
-Vai ! nu pot sa cred ! Cum e ? Cati ani are ? Cu ce se ocupa? Spune tot!
-Ana, avem ceva de mancare ? sunt foarte obosit. Si mi-e foame.
-Taci draga ! Tie la mancare iti sta capul acuma ? Nu vezi ca fata noastra e intr-un moment important ? Continua scumpa mea....
-Pai...e inalt, are multe fire albe dar sunt sigura ca e un om stresat si de aia e cam...carunt
-Un mosneag ? Imposibil ! Nu te las sa te mariti cu un mosneag ! Niciodata ! Gata, nu mai am nici pofta de mancare.
-Lasa fata in pace ! Nu e un mosneag ! Nu auzi ca e un om stresat ? Probabil e ocupat, asta inseamna ca e un om intelgigent, preocupat cu multe lucruri. Cum mai e ?
-Avea niste inele groase de aur. Alea le-am vazut prima oara. E un barbat puternic.
-Mai lipseste sa imi spui ca ii place sa cante la acordeon si eu acuma mor de inima rea....si mama ta nu are nimic de obiectat din cate vad...
-M-a remarcat ! Pe mine ! Eu ! M-a intreabat cum ma cheama, cati ani am, i-am spus ca am 25 ani,pentru ca niciodata nu am aratat de 17. Mi-a cerut buletinul. M-am bucurat foarte tare, cred ca vroia sa imi vada poza.
-Vai ce frumos, cred ca e interesat de tine.
-Apoi am mai vorbit, si ce crezi ca mi-a spus ? Mi-a spus ca sunt foarte frumoasa, mai ales atunci cand tac.
-Serios ? Ionel, fata noastra o sa ajunga vedeta, si sotia unui om important.
-Apoi s-a prezentat. Era seful unei trupe de teatru. Stejărel Ion.
-Draga mea...ce nume e asta ?
-Ei tata, asta ce mai conteaza acum ? Ma poate intretine si ma poate face vedeta....nu e minunat ?
-Ba da, draga mea, dar tatal tau e un pic mai intarziat la chestiuni din astea. Scumpa mea, sunt foarte mandra de tine. Esti tot ce eu nu am putut fi !
-Multumesc mami. Acum trebuie sa astept sa ma sune. A spus ca eu sunt perfecta pentru ceea ce are el nevoie.
-Avem nunta in casa asta ! Ce bucurie! Ne apucam de pregatiri….
-Stati putin ! Sa vina sa o ceara ! Nu asa se fac lucrurile ?
-Asa se facea si pe vremea mea. Trebuie sa vina sa te ceara, draga mea..
-O sa vina, bunico, o sa vina. Mai ales ca am scos la interval toata delicatetea mea si toata frumusetea interioara si exterioara. Dar acum sa mancam. Am o foame...fericirea asta imi face pofta de jumari. Haideti, la masa. Si asteptăm sa ma sune.
In timpul mesei, mama Paulei vorbea intruna si mereu. Rochii, fete de masa, culori, flori, biserica, cununie civila, lista de invitati. Pe cand Ionel si mama lui moţăiau in voie, suna din nou telefonul.
-Alo ?
-Anton Paula ?
-Nu, sunt mama ei. Domnule Stejărel ?
-Da. O caut pe Paula. Dar e bine ca ati raspuns dumneavoastra.
-Vai, domnule Stejărel, ce bucurie sa va aud in sfarsit vocea. Nici nu stiti ce bucurie mi-ati facut pentru ca ati ales-o pe fata mea. Nu va va dezamagi.
-Ma bucur doamna. Cand am vazut-o mi-am dat seama ca nu as putea sa o vad la altceva decat la asta.
-Vai, fetita mea, ma emotionati, stiam ca e talentata dar e intodeauna placut cand iti spune altcineva asta.
-Vroiam sa vorbesc cu dumneavoastra pentru ca e minora. Dar salariul e rezonabil.
-Salariu ? Ce salariu ?
-I-am dat Paulei postul de sufleur.
-Oh, nu pot sa cred, i-ati gasit si un loc de munca ! Doamne, Maiculiţa Domnului, de unde atat noroc pe noi ?
-Mai discutam despre asta. La revedere !
-La revedere !
-Ce a spus mami ?
-Draga mea, a dat norocul peste tine. O sa fii sufleur. Dar nu stiu ce inseamna asta…
-Oh Doamne! Nu pot sa cred ca nu stii! In Egipt, sefii aveau langa ei niste femei care le faceau vant cu o frunza mare. Sunt sigura ca la asta se refera cuvantul « sufleur ».
-Vai draga mamei, tu tot urci...
-Da, mami, eu...eu...

Dandu Simona
(februarie 2011)

Cîndva...

Stau singur și privesc
Lumea numai e cea de ieri
Nici nu știu ce îmi doresc
Să rămîn sau să trec?

Cuvintele nespuse
Rămân mereu ascunse
Inimi, lacrimi scufundate
Atîtea povești murdare....

Sufletele zburătoare
Caută în cer sunete visătoare
Doar o chitara fără corzi
Rămîne pe pămîntul gol

Trupurile noaste goale
Sclipesc ca două stele
Stiu că sunt departe
Atîtea vise deșarte

În lumina Lunii pline
Îmbrățisările se sfarmă
Iluziile viselor divine
Explodeaza încet in mine.

De ce să mai rămîn?
Cînd nimic nu mai e al meu
Decizia nu pot s-o amîn.
Singurul vinovat sunt doar eu!

Teama mă cuprinde
Cînd mă gîndesc la o minune
Stiu că ușa ta numai deschide
Alte gînduri șterse prin suspine
................................

07.03.2011
Bobby
Iubire între două Luni


Cerul sărută duios Luna,
Marea scrâşneşte din dinţi
Teama mă scoate din minţi
Între noi rămâne furtuna...

Te văd....prin voalul tăcerii....

Fereastra mea, deschide spre tine
Un drum plin de patimi.
Te văd pe malul marii, te chem printre suspine
Dar nu m-auzi, mă sting în lacrimi.

Şi marea...devine atât de mică...sub tălpile tale....

Eşarfe cu al tau parfum
Oglinda spartă, mâini însângerate,
Preafrumoase vise alungate,
Îmbraţişări făcute scrum.

Peretii albi ce încă poartă
Visul primei sărutari,
Plânsul primei amânări,
Ochi de gheişă ,o floare moartă.

Perdele cu voaluri şi chip de argint
Se luptă cu vântul,
Îmi murmură cântul
Până şi stelele-l simt...

Pahare sparte, cioburi de vise
Plânse prea greu, cu teama trimise,
Paşii tai-atingeri sfinte,
Dorinte noi, ce-mi stau înainte...

Între mare şi trupul tău...dar nu le simţi!

Un scaun ce a fost martor
Putinelor îmbratisari,
Privirilor spre înserari,
Ascunse de ochii tuturor.

Trupul meu cald, priviri neclintite
Durererea îmi cade pe sân.
Un plans suprimat ,rostiri obosite
Sfârşitul...nu pot sa-l amân.

Odaia-mi devine sicriu.
Dansez printre clipe ca o felină,
O candelă aprinsa de-o noapte divină
Se stinge. Si totul ramâne pustiu.

Cu degetele arse de crunta agonie
Pictez pe trupul meu cuvinte dezgropate...
Şi în lumina Lunii, iubirea mea e vie
Trupul ramâne gol...sub rochii aruncate....

Privirile de altădată,
Sărutul lor înca îl simt sub pleoape.
Aş da orice să vii cât mai aproape,
S-asculţi...durerea mea...neorchestrată.

În urma ta sunt eu, înainte e marea.
Trupul tau întors spre ea, ma umple de tristeţe
Şi să te las, nu poate să mă-nveţe
Căci te iubesc atâta cât e zarea....


Talpile tale-n nisipul auriu,
Privirea ta e dusă-n pustiu,
Lumina ta blânda devine amară
Doi ochi căprui, mister ...şi-o chitară.

În trupul tau zăresc un templu sfânt
Iubirea mea nu moare.
Printre sageţi otrăvitoare
Te rog...lasă-mă să-ţi cânt...

Ştiu...poate păcătuiesc
Iubind gânduri călătoare
Ştiu ca iubirea ce-o doresc
Ai aruncat-o în mare.

Iluzie sugrumată...

N-ai sa ma iubesti, poate niciodată
Sufletul meu ţi-e încă la picioare
Am sa te mint, spunând ca nu mă doare.

Ai să-nţelegi că tot ce crezi că-i nebunie
Tot ce-ar fi putut divin să fie
E dragoste adevarată....

Aştept privirea ta cea blândă. Cuvintele uitate
Sufletul curat...
Un "te iubesc" ce n-a uitat
De buzele însângerate.

Înca te astept la fereastră,
Acum când Luna e plină,
Când zarea devine albastră
Şi sufletul meu se închină...


Dandu Simona
(noiembrie 2009)
Îmi e dor

Îmi e dor de părul tău
Când mă jucam in el te amuzai
Îmi e dor de ochii tăi
Când îi priveam…mă sărutai
Îmi e dor de buzele tale
Când mă sărutai ...erau atât de dulci
Îmi e dor de vocea ta
Că era…diferită.
Îmi e dor de accentul tău
Că mă amuza….dar tu nu ştiai
Îmi e dor de braţele tale
Când mă îmbrăţişai…mă cuprindeai
Îmi e dor de corpul tău
Că era atât de mare pe lângă mine
Îmi e dor să ne privim pierduţi
Când amândoi ne căutam cuvinte
Îmi e dor să-mi spui că sunt frumoasă
Chiar dacă ştiam amândoi că nu e aşa
Sunt doar draguţă.
Îmi e dor…

Dandu Alina

Fragilul meu Eden

Fragilul meu Eden, lovit de neputinta…de ce nu imi raspunzi? Te caut fara sa stiu, de la prima mea respiratie, clipa in care m-ai asezat in leagan. Nu am stiut nciodata sa te imbratisez. Cred ca nu am stiut sa te caut, sa te chem, sa te inteleg. Egoism. Nimicnicie. Muritor stangaci. Oprit in fata ta, primit cu imagini si miresme. Flamand de necunoscutul imprimat in pielea-mi uscata.
Ti-am spus vreodata cat esti de frumoasa, in simplitate, in durere? Ca te vad cu ochii sufletului, fugar si intens?
Doină. Fâşii de aur stropite cu sudoare. Pâine. Horă. Sursurul apelor. Opincă. Război. Ideal. Vatră. Joc. Curaj. Chin. Sacrificiu.Iubire. Natură ce rodeşte. Cer zgâriat de aripi. Munte ce asteaptă bobul de muştar care sa îl mute din loc. Piatră. Odihnă. Pădure cu lacrimi sângerii.
Iartă-mă! Am ajuns prea târziu. Nu am fost acolo să îţi scriu şi să fac mii de suflete sa se trezească şi să ţi se închine. Să asez cu tandreţe cuvintele cele mai frumoase. Să te cânt, să răsune munţii de mândrie. Să te plimb în toată lumea, să îmi ridic fruntea rostindu-ţi numele. Să te iau la joc, să culeg aurul ce-ti luneca din plete. Să te port mereu cu mine. Să-ţi plâng fiecare rană. Sa-ţi strâng toţi copiii lângă mine. Să aud imbrăţisarea şi bucuria UNIRII.
Iartă-mă! Am ajuns prea târziu. Nu am luptat. Cat s-ar fi marit sufletul meu sa strang langa el un pumn de ţărână, să-mi fac cruce şi să plec. Să las totul pentru un rost. Să ştiu să te caştig. Să trec printre vipere ca să iţi leg de brâu tricolorul. Să lupt până la final. Plin de sange să aud cuvantul LIBERTATE. Să mă odihnesc ştiindu-te stăpână, liberă.
În ochii tăi gloria nu apune. In pieptul tău vibrează pumnul unui om care plin de răni îşi cântă libertatea. Un fluier îţi anunţă nemurirea. Acolo unde o rugaciune mistuie buzele unui ţăran.
Secol XXI. Singur. Buzele mă ard. Mii de ochi te lovesc. Mii de voci imi spun sa tac. Nu te mai plimbă nimeni. Eşti ca un copil mereu in braţele mele, pe care uit sa îl prezint. Uitand de tine, ma ucid in fiecare clipă. Neputincios, te rog să mă ierţi.
E ziua ta. Şi soarele încearcă să te mîngâie. Libertatea e podoaba in parul tau. Şi toţi copiii tăi sărută o icoană.
Ţi-am spus vreodată cât eşti de frumoasă? Şi cât de mult te iubesc?

Dandu Simona
1 Decembrie 2011
"Iubirea ţi se dă pentru ceea ce eşti, ea se menţine numai prin ceea ce necontenit întrece ce ai fost." (Nicolae Iorga)