marți, 15 martie 2011

Scrisoare de dragoste de Mihail Drumeş


Multe i se pot reproşa lui Drumeş, dar nu că n-ar şti reţeta unui roman de consum: răsturnări de situaţie; anticipări ale acţiunii pentru agăţarea cititorului şi creşterea suspansului; scene decoltate şi multă activitate erotică; acţiuni în contratimp; confruntări dramatice; exces de spectaculos, de multe ori neverosimil; melodramă; accelerări narative; personaje ideale cu care publicul din epocă se putea identifica, ca la cinematograf.
Drumeş strecoară numeroase stereotipuri ale culturii populare din timpul său, şi tocmai aici principala explicaţie a succesului său: în felul in care a sintetizat şi a încorporat în eroii romanului/romanelor lui aspiraţiile şi fantasmele de natură culturală-socială-sentimentală ale publicului cititor.

2 comentarii:

  1. Un roman clasic al literaturii române, din punctul meu de vedere, însă unul foarte bine structurat şi plăcut la ochi.
    Este un roman de dragoste care vă va ţine cu sufletul la gură pe tot parcursul său.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un roman superb. L-am citit cu rasuflarea taiata. A fost cartea care mi-a facut cunostinta cu propriile convingeri. Citind Cartea aceasta am simtit nevoia sa îi spun Andei sa nu se schimbe...

    RăspundețiȘtergere